Aanvraag hinderpremie kan nu ook zonder eID

Aanvraag hinderpremie kan nu ook zonder eID

Peter Empsten
7-4-2020
Aanvraag hinderpremie kan nu ook zonder eID
Insert Sub Heading

Ondernemers of hun accountant mogen voortaan een aanvraag indienen voor een Vlaamse hinderpremie zonder dat ze zich moeten identificeren met een eID of met de smartphone-app itsme. Ze mogen ook via e-mail contact opnemen met Vlaio (het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen, dat de aanvragen behandelt), met vermelding van het ondernemingsnummer en telefoonnummer van de klant en van de accountant. In de mail moet ook staan wie bij voorkeur moet worden gecontacteerd. Vlaio zal dan de ondernemer of de accountant contacteren om de aanvraag te verifiëren en af te handelen.
Deze ‘workaround’ kwam er nadat ITAA, het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants, melding had gemaakt van problemen bij een groep ondernemers zonder digitale vaardigheden. Een substantiële groep blijkt niet over een kaartlezer te beschikken of de pincode van zijn eID niet meer te weten, waardoor ze er niet in slaagden de hinderpremie aan te vragen. Een volmacht geven aan hun boekhouder of accountant lukte ook niet omdat ze dat op dezelfde manier moeten doen.
Het ITAA zegt nu in een mededeling dat de digitale aanvraag op zich een succes is. Zo’n 90.000 ondernemers hebben hun aanvraag al gedaan en 54.668 van hen kregen al een positief antwoord. Bijna evenveel premies (54.168 dossiers) werden al in de eerste week uitbetaald.

(Bron: De Tijd)

Peter Empsten
Peter Empsten
Partner Tax
Crowe Spark