Sinds 2008 kunnen werkgevers aan (een deel van) hun werknemers loonbonussen uitkeren via de zogenaamde CAO 90 of de niet-recurrente resultaatsgebonden loonbonus. Dit geeft werkgevers een instrument om werknemers meer te motiveren door hen te betrekken bij het behalen van collectieve doelstellingen.
Het systeem voorzien in CAO 90 biedt de werkgever de mogelijkheid om een bonus vast te stellen mits de collectief gestelde doelen worden behaald. Op voorwaarde dat de voordelen worden toegekend in overeenstemming met de regelgeving, genieten ze een bijzondere sociaalrechtelijke en fiscale behandeling.
Indien u in uw onderneming een dergelijk voordeel wil toekennen, moet u beslissen op welke referteperiode de collectieve doelstellingen betrekking zullen hebben.Als het kalenderjaar 2023 als referentieperiode wordt genomen, moet de cao of het toetredingsakte uiterlijk op 30 april 2023 worden neergelegd.
LET OP: Bedrijven zijn uiteraard niet verplicht om bonusplannen met een referentieperiode van 1 jaar in te dienen. Werkgevers kunnen ook besluiten om later in het jaar een bonusplan in te dienen, zolang de referentieperiode voor het plan minimaal 3 maanden is.
Werknemers moeten een solidariteitsbijdrage betalen van 13,07% van het toegekende bonusbedrag, de werkgever betaalt een werkgeversbijdrage van 33%. Voor de fiscus hoeft er geen belasting te worden ingehouden zolang het grensbedrag niet wordt overschreden.
De financiële grens wordt verkregen na aftrek van de solidariteitsbijdrage van de werknemer. Het te respecteren bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. voor 2023 zijn de maximale grensbedragen voor een CAO 90 bonus:
Als de uitgekeerde bonus het maximum overschrijdt, dan zal het overschrijdend gedeelte worden onderworpen aan de gewone socialezekerheidsbijdragen en aan de bedrijfsvoorheffing (uitzonderlijke vergoedingen).
Volgens de CAO-wet moeten bedrijven met vakbondsafvaardigingen bonusplannen indienen via een specifieke CAO. Als de onderneming geen vakbondsvertegenwoordiging heeft, kunnen loonbonussen worden ingevoerd via een CAO of een toetredingsakte. De procedure van invoering door een toetredingsakte verloopt in twee fases:
Dit zal worden gevolgd door een vorm- en marginale toetsing door het Paritair Comité. Deze heeft twee maanden de tijd om te beslissen. Als het paritair comité geen beslissing neemt, moet een ambtenaar van de FOD WASO binnen een maand beslissen of het plan wordt goedgekeurd.
Heeft u nog vragen over de CAO 90 bonus, de voorwaarden of hoe u dit kan implementeren in uw onderneming? Aarzel niet om ons te contacteren via payroll@crowespark.be.